Naturalne octy, czyli jakie
Naturalne octy to dobrodziejstwo natury, o którym często zapominamy. Korzystali z nich przez wieki nasi przodkowie, a także starożytne kultury: egipska, chińska, grecka czy rzymska. Nic dziwnego, ponieważ mają one szereg prozdrowotnych właściwości. Skorzystać może z nich każdy z nas.
Jak powstają naturalne octy
Octy naturalne wytwarza się z różnych owoców i warzyw poprzez fermentację. Należy je najpierw pokroić, a następie zalać wodą, czasem dodając do niej cukier, co będzie stanowić pożywienie dla drożdży oraz bakterii. Najpierw dochodzi do fermentacji alkoholowej – drożdże zaczynają wytwarzać enzymy, które przekształcają węglowodany w alkohol. Następnie działają bakterie, powodujące fermentację alkoholu. Powstaje ocet o charakterystycznym zapachu oraz kwaśnym smaku. Cały proces wydaje się być prosty, trzeba jednak mieć na uwadze, że może on zająć nawet kilkanaście miesięcy.
Czym cechują się żywe octy
Niepasteryzowane i naturalne żywe octy, choć powstają z różnych owoców lub warzyw, mają kilka wspólnych cech. Przede wszystkim zawierają one kwas octowy, który ma pozytywny wpływ na zdrowie: obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi, pomaga przy problemach żołądkowych, hamuje łaknienie, a także przyśpiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Ma on właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Octy naturalne są bogate w żywe kultury bakterii, które usprawniają procesy trawienia, jak również pozytywnie wpływają na układ hormonalny oraz odpornościowy.
Różne octy naturalne
Naturalne żywe octy powstają z różnych owoców, przez co ich smak czy właściwości różnią się między sobą. Oznacza to, ze możemy dobierać je do swoich potrzeb. Największą popularnością cieszą się naturalne octy jabłkowe, zawierające dużą dawkę witaminy C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego, octy z jabłek są źródłem enzymów, aminokwasów, pektyny, biotyny oraz związków polifenolowych. Można w nich znaleźć również fosfor, sód, potas, wapń, żelazo czy magnez. To idealny produkt dla cukrzyków, gdyż cechuje się niskim indeksem glikemicznym.
Ciekawą propozycją są octy z winogron, zawierające dużo potasu oraz przeciwutleniaczy. Można go spotkać pośród oferty octów w sklepie https://smakitucholi.sklep.pl/zywe-octy. Spowalniają one procesy starzenia, mają działanie przeciwnowotworowe, a dodatkowo poprawiają pracę mózgu oraz pomagają w odchudzaniu. Pyszną opcją jest również ocet z malin o działaniu napotnym i przeciwgorączkowym, po który warto sięgnąć w momencie przeziębienia czy infekcji.
Octy naturalne to świetne źródło witamin, pierwiastków i minerałów. Warto z nich korzystać każdego dnia, zwłaszcza że jest w czym wybierać – octy różnią się smakiem, aromatem oraz właściwościami.
