Wykorzystanie owoców brazylijskich – pulpa marakuja

Gusta smakowe ludzi, jak i różnorodność dostępnego jedzenia ciągle się zmienia. Trzeba przyznać, iż ostatnimi laty można zauważyć wzrost egzotycznego lub wcześniej niespotykanego jedzenia w naszym kraju. Jest to wspaniała informacja i wszyscy smakosze, jak i fani kulinariów z pewnością są z tego faktu zadowoleni. Im więcej dostępnych produktów, tym więcej możliwości podczas gotowania.

Można to zauważyć chociażby w restauracjach, obserwując menu które jest dostępne. Sam używam części takich produktów jako kucharz w swojej pracy. Ostatnio szczególnie często używane są przeze mnie mrożona owoce brazylijskie. Jako kucharz staram się eksperymentować i owoce z tak odległego kraju są nie lada atrakcją w moich daniach. Dzięki temu, iż znalazłem niesamowicie profesjonalnego i odpowiedzialnego dostawcę tego typu produktów, mam wiele możliwości. Ostatnio zaprezentował mi nawet nowe produkty z oferty a mianowicie są nimi dwie pulpy. Pierwsza z nich, pulpa marakuja , jest niesamowicie ciekawa w smaku i gdy tylko jej spróbowałem wiedziałem jak mogę ją wykorzystać w swoich daniach. Od razu złożyłem zamówienie. To samo dotyczy się drugiej oferowanej pulpy. Pulpa z mango, bo o niej mowa ma wspaniały słodki smak i również bez wątpienia znajdzie zastosowanie w mojej restauracji.

Chciałbym jednak zaznaczyć, że moim zdaniem nie tylko profesjonalni kucharze powinni wykorzystywać tego typu produkty w swojej kuchni. Faktem jest bowiem, że każdy z nas lubi dobrze zjeść i poeksperymentować w kuchni. Stąd namawiam was do zmieniania domowego menu i próbowania egzotycznych potraw. Może moje ich zastosowanie zainspiruje was.

O autorze

Related posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *